Bismillah..
tahun ni first time raya kat umah sendiri..(mak n abuya paling gumbiro)..tapi tak lengkap tanpa yang terchenta...adindaku yang berada di kedah..orang study lagi..emm memang merasai makna pengorbanan apo..
respi pertama..orang klate panggil air ase..orang luar tak tau la buat tak benda ni..makan ngan perut lembu r..
4/5 bawang merah..
4/5 limau nipis..
belachan..(warna merah ye)
garam secukup rasa
cili...suko hati la nak masukkan beraponye..
..air panas..sikit jer...
tipsnya..
bawang tu..jangan mayang tau belah jer..pastu tumbuk2 dalam lesung la..pastu..cili n garam masukkan sekali nanti terpecik mato..tak pasai masuk ospital(hehe) past..ratakan...tumbuk2..
lepas tu..perah limau tu..then..masukan sedikit jer air panas..nak kasih garam tadi n bahan2 lain larut..
haa...masa masukkan perut lembu tu..pastikan yang hangat2 lagi ye..baru best
(AMARAN resipi ni untuk 'ibu' nya..nanti nak makan jangan masukkan semua sekali)
kuah kacang BONDA terchenta..
6 bawang merah...6 batang serai..(bahan ni di blender) kacau sampai garing.. lada kering(agak ler nak pedas letak lebih)lengkuas..halia..(bawang putih rasanya tak letak..aish lupo..nanti akan update ngan dear mak balik..) gula 6 sudu,nisan(orang luar panggil apo ye..lupo la)..1 kilo kacang tanah yang telah digoreng n ditumbuk..
(MAAF RESEPI NI TAK LENGKAP LAGI...akan update semula lupa la...walaupun dah dua kali masak ni..penulis tak fokus sangat la..kihkih)
inniakhofullah@butterwrdfly
Tiada ulasan:
Catat Ulasan